Verhoogde oogdruk / glaucoom
Wat is glaucoom?
Glaucoom, vroeger ook wel groene staar genoemd, is een oogziekte die gekenmerkt wordt door uitval van gezichtsveld en beschadiging van de oogzenuw. Het door glaucoom beschadigde gedeelte van het gezichtsveld kan niet meer worden teruggewonnen. Glaucoom is een verraderlijke, sluipende aandoening, een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid en blindheid wereldwijd. In het beginstadium geeft het nog geen klachten terwijl er wel forse glaucoomschade kan zijn. Daarom is tijdige opsporing van groot belang. Behandeling door de oogarts kan in veel gevallen (afhankelijk van het stadium) het ziekteproces voorkomen of vertragen.
De grootste risicofactor is verhoogde oogdruk. Ook de doorbloeding van de oogzenuw kan een belangrijke rol spelen. De enige bewezen effectieve behandeling is verlaging van de oogdruk, met druppels, laser of een operatie. In ons centrum kan, met aanvullend onderzoek, nauwkeurig worden bepaald of er sprake is van glaucoomschade. Wat als veilige oogdruk wordt beschouwd is individueel verschillend. Het hangt onder meer af van de vorm van de oogzenuw. Een oogdruk boven 21 mm Hg zonder glaucoomschade wordt wel oculaire hypertensie genoemd.
Als glaucoom in de familie voorkomt is het zinvol om uw ogen hier op te laten controleren. Boven het 40e jaar is het verstandig om bij oogmetingen ook de druk te laten meten. Ook bij drukken lager dan 21 mm Hg kan glaucoom voorkomen. Zeker als er bij onderzoek door opticien of optometrist twijfel is over een risico op glaucoom, dan is een specialistisch onderzoek door de oogarts aan te bevelen.
Wat is de invloed van toenemend glaucoom op het gezichtsveld? Een animatie.
Beweegt u hiervoor het schuifje naar rechts. Bekijk op het rechter beeldschermpje het optische effect aan het oog. Op de foto links herkent u dan welke uitwerking dit effect op het zien heeft.